Wow! Wat een land...
Door: Ruud en Loes
Blijf op de hoogte en volg Loes
06 Augustus 2005 | Rusland, Soezdal
Het avontuur begon al bij de grens waar we twee en een half uur lang allerlei onduidelijke papiertjes moesten invullen, afgeven, stempelen, ergens anders afgeven, terugbrengen naar de eerste, weer stempelen enz enz. Slechts 35 euro lichter mochten we uiteindelijk doorrijden. Na een goede twee uur hobbelen door een compleet verwoest landschap van hoge schoorstenen en zwarte aarde kwamen we aan in het altijd mooie murmansk; welkom in Rusland. 'S werelds grootste stad boven de poolcirkel is niet veel meer dan een verzameling flats op een paar heuvels rondom een haven, maar de sfeer is er niet onaangenaam. Een aardige plek om even te wennen aan het russische... Meer dan twee nachten in deze stad zijn echter niet nodig om alles te zien ( de enige attractie is eigenlijk het uitzicht vanaf de bovenste verdieping van hotel arctica), dus snel genoeg vervolgden wij onze weg zuidwaarts.... De vele waarschuwingen voor alle gevaren in Rusland (waarvan de slechte wegen de meest gehoorde was) bleken al snel wat overdreven, op enkele plekken konden we zelfs meer dan 100 rijden..!
Er is niet veel te zien in dit stuk wereld. Het enige dat verandert in de 1100 kilometer tussen murmansk en petrozavodsk is dat de bomen heel langzaam aan wat hoger worden, en de moerassen wat minder frequent. Petrozavodsk is in deze groene vlakte een ware verademing; een erg relaxed stadje aan een meer waar je ongegeneerd dronken kunt worden met mijnheer agent de tsjetjenie-veteraan en zijn vrouw (totdat ruud in slaap viel op het terras bij de kermis).... de eerste russchie zin geleerd; vodka njet njet!
Sint Petersburg was de volgende bestemming, een stad waar Loes al lang over droomde... Ons budget stond helaas maar drie dagen in deze relatief dure stad toe, maar het waren drie onvergetelijke dagen. Er zijn heel veel kerken en paleizen en heel heel veel tsaristische geschiedenissen....(zie foto's). We betrokken er een kamer in een typisch 'russies socialisties komunale wooneenheid', een gerenoveerde kamer in een zompig huis waarvoor hoogeveld echt niet onderdoet, maar wel met een balkon wat letterlijk boven de nevsky prospekt hing (de 6 kilometer lange hoofdstraat van de stad).
en toen kwam het moment dat we zoiets hadden van; nu hebben we wel even genoeg gezien, even rusten. Maar indrukken blijken onvermijdelijk, want ook het stadje rostov veliky, waar we een weekje wilden hangen, bleek te mooi om te negeren. Ook met de accomodatie troffen we het weer uitstekend; een kamer bij twee paganistische (in rusland) zeer bekende brandschilders. Ze sleepten ons van schilderij naar schilderij in plyos, voorzagen ons van goede zorgen en mooie anekdotes, en nodigden ons ten slotte uit voor het feest ter gelegenheid van de zonnegod khors (tevens hun tien-jarig jubileum van hun museumpje). De Russische identiteitscrisis en de zoektocht naar zingeving in tradities werd hier pas echt duidelijk... Tot zonsondergang (22.30) kregen we niets te eten en te drinken en daarna werden alle culturele bobo's, geflipte paganisten, kazachstaanse muzikanten en moskouse journalisten op nuchtere maag onnoemelijk snel dronken van de armeense cognac en russische vodka. Het resultaat; ruim een uur voor de beoogde heilige zonsopgang boven het meer lag heel paganistisch Rusland al op een oor! geslaagd feesie!
Toen zijn we 'm de dag erna zonder de verwachte kater maar genokt... nu zitten we in Suzdal, het religieuze centrum van rusland, met dus heel veel kerken en kloosters en nonnetjes en patertjes... het is hier, zoals misschien wel te verwachten is, erg rustig.... Stiekem laten we de kerkjes met hun fonkelende gouden koepels een beetje links liggen en eigenlijk genieten we vooral van onze fantasische kamer (ditmaal in huis bij een hele aardige ambachtsman: meubelmaker die die kasten bouwt van 500-jaar oud siberisch hout) en het heerlijke ontbijt dat dagelijks op de kamer wordt geserveerd. Ons leven bestaat hier uit slenteren, koffie drinken, pilske vatte her en der en kijken naar het leven in suzdal. Tien nachten zullen we bij deze man verblijven en dan noopt ons visum ons om verder zuidwaarts te trekken, richting Roemenie.
Verder blijken lang niet alle stereotypen over Rusland en de Russen te kloppen, blijken heel veel angsten overdreven, en is het eigenlijk gewoon een fantastisch land (al zal het voor menigeen even wennen zijn):
- agenten zijn aardig jegens europeanen... ze zijn vaak zo verbaasd als wij in onze goudgele wagen aan komen tuffen dat ze pas realiseren dat er geld uit te slaan viel als wij al voorbij zijn..... slechts een keer een boete gehad (waar kun je nu 36 kilometer te hard rijden voor maar 15 euro???, ook al is het zonder te weten wat de limiet is)
- Russische hoofdwegen zijn best wel goed (polen kan er nog een puntje aan zuigen)
- je wordt hier nergens op corrupte wijze genaaid met geld... ze hebben formeel andere prijzen voor buitenlanders...(nog steeds een schijntje, maar toch, nare bijsmaak) maar met een pasje wat op 'studentski' lijkt komen we toch overal voor de russische prijs binnen!
- Alcohol wordt inderdaad in onbeschofte porties genuttigd, mensen lopen de hele dag, vanaf een uur of tien, met een halve liter pils over straat (inclusief vrouwen), vallen in slaap op de meest vreemde plekken (bijv. midden op een hele drukke rotonde in st. petersburg), en gaan dan rustig door met een ferme scheut vodka in de avond...dus we zorgen ervoor dat we niet meer met een rus in een drinksessie belanden!
En dan zijn er nog enkele zaken waarvoor niemand ons gewaarschuwd heeft, zelfs de 'good old lonely planet gids' niet, en die ons toch wel overvielen....
- de aanwijswinkel; een zwaar verwarrend russisch fenomeen warabij je eerst moet aanwijzen wat je wilt en dat wordt dan ergens neergezet en dan schreeuwt iemand de totaalprijs door de winkel, dan moet je naar een andere besnorde dame met schort lopen om te betalen, die je vervolgens een bonnetje geeft wat de eerste dame doormidden scheurt, waarna je je spullen mee mag nemen... en als je dan toch een tasje erbij wilt hebben...dan baal je...voor de luttele drie roebels wordt het hele proces weer herhaald!
- kampvuur: mag werkelijk overal, ook als je even van wat rotzooi af moet, zonder ook maar enige veiligheidsmaatregel in ogenschouw te nemen, dus het kan voorkomen dat er zomaar een berm of bos in de hens staat...en dat moet je dan maar gewoon nemen zoals het is, laten fikken en doorrijden, net als iedereen!
Dat was het weer....volgende keer nieuws uit Roemenie!
heel veel liefs van Loes en Ruud...!
PS: nee we gaan inderdaad niet naar Moskou (10 miljoen beschonken russen in een lada op een kluitje, dat durven we de clio en ons zelf niet aan te doen)
PS: zijn er nog liefhebbers van cassetebandjes van ac/dc, de scorpions of ace of base, hier zijn ze nog te krijgen! wees er snel bij!
PS:het gaat dus errruuuug goed met ons!
jullie ook nog een fijne zomer, niet te veel regen en veel witbiertjes!
06 Augustus 2005 - 11:31
Ben Janssen:
Hoi Loes en Ruud,
Dank je wel voor jullie royaal verslag. Wat fantastisch dat je z o'n indruk van Rusland kunt meenemen en eerder van de Poolcirkel. Ben stikjaloers op wat jullie voor kansen krijgen. Ik hoop dat ooit ook aan Lisanne en Daniel te kunnen geven. Petersburg: wat een droom. Ik zou wel wat andere bezoeken brengen, bijv. dieper duuiken in de geschiedenis van het oude monnikendopm en de Russisch Byzantijnse kerk. Maar je kunt niet alles. Roemenie ken ik een beetje. Ben benieujwd naar jullie volgende indrukken. Wij zijn ondertussen 3 weken met de vouwwagen in de buurt van de Pyreneen geweest, heet, erg mooi. Verder nieuws hoor je thuis wel. Groetjes , goeie reis en veel liefs vanuit Alphen a/d Rijn -
06 Augustus 2005 - 11:41
Rian:
Lieve Ruud en Loes,
Fantastisch verhaal, mooie nieuwe avonturen en anekdotes, ik hoor het alweer! Zet het genieten voort! Liefs, Rian! PS Ik zou best een cassettebandje van AC/DC willen, staat al jaren bovenaan de verlanglijst! -
06 Augustus 2005 - 11:42
Saskia:
Hee lieverds,
goeie verhalen! Fantastisch volk lijkt me, die Russen. Jammer van Moskou, maar ach, volgende keer gewoon in plaats van Jupiler in de Ardennen Sjolnistjeski Vodka op het Rode Plein! Afgesproken?
XXX -
06 Augustus 2005 - 12:57
Ching:
Ha!! De aanwijswinkel lijkt verdacht veel op China ;)! Echt een super verhaal, we hebben weer heerlijk genoten! Dikke kus van mij!! -
06 Augustus 2005 - 14:54
Kablau's:
Loes en Ruud,
Leuk verhaal, en waarschijnlijk een nog leukere reis!!! Geniet er nog maar flink van!!! Groetjes Bart! -
07 Augustus 2005 - 15:40
Nicky & Jacob:
Hallo ontdekkingsreizigers!
Wat een verhalen en avontuur, heerlijk!
Al die indrukken neem je voor altijd mee.
Jacob en ik vetrekken over een maandje naar Bali en lonbok. Ditmaal iets minder avontuurlijk. Het hotel is al geboekt voor de eerste week en verder gaan we gewoon 2 weken heerlijk uitrusten en genieten.
Verder hard werken om te sparen om ooit ook zulke lange mooie reis te mogen maken. Voor ons dan meer richting afrika en azie..
Geniet ervan! Carpe Diem!
Dikke kus Nicky en Jacob -
07 Augustus 2005 - 16:37
Riet En Cas:
hallo luitjes,
fijn om te horen dat alles oke is.vandaag hoorden wij op het nieuws dat het weer in roemenie erg slecht is. en dat er overstromingen zijn.hopelijk hebben jullie daar geen last van.
als we elkaar aan de telefoon hebben weten wewel wat meer te vertellen. hier is verder alles goed,hou jullie taai. groetjes.
ralph en peggie zijn in oostenrijk daar is het nu heel koud,truienweer. -
08 Augustus 2005 - 14:59
Eric Vleeming:
Tja, hier is 't kutweer...... dus geen zorgen over die witbiertjes. Voor tapes van ac/dc hou ik mij altijd aanbevolen. Met name 't album "let there be rock" mist nog in mijn collectie. Ik hoor wel of jullie 't hebben kunnen vinden. Goede reis verder. -
09 Augustus 2005 - 06:29
Ton En Margreeth:
Loes en Ruud,
Leuk om eens met Rusland kennis te maken, maar ik niet drinker zou inderdaad niet te lang bij die wodka-plaatsjes blijven. Voor de rest lijkt me het geweldig. Een goed idee om dit hetzelfde te herhalen met de fiets!!
Groeten van Ton en Margreeth. -
11 Augustus 2005 - 10:03
Ruwien:
wat een verhaal! Fijn voor jullie dat het allemaal zo voorspoedig en goed verloopt. Alvast veel plezier in jullie nieuwe avontuur in Roemenie. Hier is het regenachtig bah is dat nou zomer gelukkig ga ik maandag fijn naar Italie 3 weekjes. Goeie reis liefs Ruwien -
11 Augustus 2005 - 13:48
Maria Lathouwers:
Hoi Ruud en Loes
Wat een verhaal! Leuk! Volgens mij waren jullie toch wel nuchter tijdens het schrijven, zo'n verhaal krijg je anders niet op papier!! Fijn om te lezen dat het zo goed gaat met jullie en dat jullie ontzettend genieten. Ga zo door!!! Groetjes. -
12 Augustus 2005 - 10:07
Kees 12-08-05:
ik waande me ook echt in rusland, echter zonder vodka. maar laten we keer afspreken op het wel erg "leuke"terras in Rostov
Nog ontzetten veel reisplezier -
14 Augustus 2005 - 17:15
Hans Van Rijbroek:
Hallo,
Ja natuurlijk zijn we heel jaloers op jullie fantastische ervaringen, maar het is je van harte gegund en die bangmakerij van je vader zal ook wel meevallen in Roemenie of toch!!
Groetjes, Hans, Ine, Ron Mike. -
16 Augustus 2005 - 13:55
Bregje:
Ha Ruud en Loes,
Ik ontdekte vandaag pas bij mijn ouders jullie site. Ik heb dus nog heel wat in te halen om te lezen. Maar dat ga ik zeker doen. Wat een geweldige foto's en verhalen zeg. Geniet maar lekker van al dat moois en onbekende! Onze vakantie blijft dit jaar beperkt tot center parcs in Duitsland. Lekker genieten met ons drietjes. Een hele fijne reis nog en tot snel.
Groetjes van Claudi, Bregje en 'n knuffel van Zoë. -
16 Augustus 2005 - 19:29
Ron:
Jaaaa, ik wil die cd van de scorpions hebben(maar niet heus)Goed zeg, Rusland is the place to be dus.Groot gelijk dat je moskou overslaat. ik wil jullie heelhuids terug zien en met die maffia daar weet je maar nooit. heb zelf een reportage gezien over roemenie, wordt je niet vrolijk van, ging over straatkinderen en de grote armoede aldaar. maar goed jullie komen natuurlijk die mensen een beetje opvrlijken daar. de foto's zijn weer amazing. groetjes en beide een dikke kus -
19 Augustus 2005 - 18:21
Peter En Lenie:
hoi
het lijkt me geweldig wat jullie allemaal te zien krijgen aan landschappen, mensen en gebouwen. toch ook een beetje akelig in deze tijd, maar dat zal de leeftijd wel zijn.
geniet er maar van.
toch hebben ook wij het goed, want nadat de orkaan emily ons hotel in mexico had verwoest hebben wij kunnen omboeken naar mombassa in kenya en hebben daar een geweldige safari(o.a. met vliegtuig en jeep) kunnen maken met vele uren dieren observeren op korte afstand in een prachtige afrikaanse omgeving
ook daar zie je helaas enorme armoede(mombassa) en verschil in rijk en arm.
maandag begint het werk weer maar ik ga nog steeds graag naar school, ik heb het geluk met kinderen te mogen werken en dat is elke dag toch weer anders.
ik heb vorige keer een berichtje naar je anders adres gestuurd maar dat was niet meer in gebruik.
enjoy your time
groetjes van