5 september 2005, Murighiol, Romania
Door: Ruud en Loes
Blijf op de hoogte en volg Loes
05 September 2005 | Roemenië, Murighiol
Zoals jullie wel weten heeft het in het begin hier veel geregend... bedankt voor het medeleven! Maar alles is weer droog en de modder is uit de kleertjes gewassen, en inmiddels schijnt het zonnetje alweer twee weken aan een stuk door.
Door de regen hebben we het bezoek aan Maramures (noord-west Roemenie) ingekort tot een enkele dag en nacht, waarin we heel snel zoveel mogelijk klederdrachten, paard-en-wagens en schattige dorpjes hebben proberen te zien. Ja, een bezoek aan Maramures is werkelijk een stap terug naar de 19e eeuw! Daarvoor hebben we twee dagen van waterige zonneschijn in Bucovina nog erg optimaal benut en een paar karpatische heuvels beklommen. Al met al hebben we ondanks het noodweer dus nog best wel wat gezien in het noorden en weten we een ding zeker; we komen hier terug als de zon schijnt!
We dachten het betere weer in het zuiden te moeten zoeken, dus zakten we tegen het einde van augustus af naar Sighisoara. Ons voorgevoel bleek juist; vanaf hier scheen de zon! In deze prachtige kleine middeleeuwse stad vonden we een leuke kamer midden in de cetate (citadel), een echte luxe na 10 dagen in een 30-jaar-oude caravan. We hebben hier een weekje lekker modain gedaan; getennist bij de lokale tc, in onze mooiste kleren over de kasseien geflaneerd en elke dag uitgegeten bij de italiaan! Sighisoara is heel leuk om te shoppen als je van dracula-schmuck houdt, de goede man is hier namelijk geboren. Verder kent het weinig faam en is het gewoon een erg pitoresk en gezellig plaatsje in de transsylvaanse heuvels.
Na een mislukte poging om de bergen in te gaan en beren te vinden in de buurt van Brasov (wederom dreigende regen, en een erg gebrekkige reisgids (koop nooit een trottergids)!!), besloten we om de bergen te verruilen voor de uitgestrekte vlakten van de donau-delta. Hier vloeit 'die schone blaue donau' de zwarte zee in, en vormt aldoende een enorm moeras waarin heel veel mooie vogeltjes zijn komen wonen. Met andere woorden; een feest voor ons loes! Zo trokken we enkele dagen de moerassen in, gewapend met verrekijker en vogelboek, en zagen we pelikanen, zwarte ibissen, zilverreigers, kwaks en nog veel veel meer vliegende schepseltjes. Verder is het hier ook heel orientaals (dit stuk Roemenie is nooit oostenrijks geweest maar wel heel lang ottomaans) en kun je overal kebab en meloenen krijgen.
Ook hebben we Roemenie-Tsjechie gekeken (die andere wedstrijd in groep 1) met een stel suffe Roemenen in een duistere hotel- lobby op een in Nederland nog onbekend fenomeen; een groen-geel scherm... En geen enkele Roemeen was echt blij met de 2-0... maar wij juichten wel want nu gaat oranje naar de wk (toch?)...
Dat was het eigenlijk wel wat betreft Roemenie. Misschien hebben jullie tussen de regels door gelezen dat we het iets rustiger aan doen met het reizen... dat krijg je na een paar maanden 'on the road'... maar het blijft fantastisch om met de gouden clio langs Europa's mooiste plekjes te rijden!
Roemenie is al met al erg goed bevallen; het is een erg boeiend land, een lappendeken van etnische groepen, een erg diverse natuur, boeiende geschiedenis (voor de oost-europa-deskundige), heel veel grappige oost-europese details, toch wel al erg westers, heel veel hele slechte trainingspakken, en irritant veel zwerfhonden (eentje woont in ons voortentje). De meest onthullende ontdekking was uiteindelijk dat OZON (bekend van het nummer 'dragoslabitee') niet uit Roemenie afkomstig is maar uit buurland Moldavie... (ja het zijn gewoon een stel nichten uit chisnau). Ook hier zeggen we weer; i'll be back (uit: arnold schwarzenegger 'the terminator', 1996), met een betere reisgids en iets beter weer!
veel liefs van Loes en Ruud
ps. we gaan morgen naar Griekenland (en dan zullen we daar maar wat foto's plaatsen want hier lukt het niet)
05 September 2005 - 10:09
Eva:
kusjes, ik mail snel iets! -
05 September 2005 - 10:17
Joris:
Wereldreizigers, ik lees weer dat jullie een toptijd beleven. Super! Zit momenteel in het zonnetje aan mijn scriptie te sleutelen dus je zal mij nu niet horen klagen! Veel plezier in Greece en ben wederom benieuwd naar jullie foto's. Dikke kus Joris & Joyce -
05 September 2005 - 10:37
De Kablau`tjes:
Ha vakantiegangers, fijn weer iets van jullie te horen.
Gelukkig weeer goed weer,
ook hier hebben we enkele mooie dagen die we flink moeten koesteren.
Zo te horen ook hier weer een mooi land, we wachten met smart op de foto`s.
Veel groetjes van oma en ons allemaal.
PS. Laura zit heerlijk te genieten in nijmegen. -
05 September 2005 - 12:53
Maud:
leuk om te lezen dat het jullie zo goed vergaat. met mij ook alles goed. Ben nu net klaar in Kaapstad en zit nu in potchefstroom bij johannesburg. Mijn trip met Maarten gaat nu beginnen!
Heel veel plezier in Greece, het weer zal er zeker beter zijn, niet? -
05 September 2005 - 12:54
Saskia:
FIjn dat jullie binnenkort de Roemeense trainingspakken kunnen verruilen voor de Griekse witte blousen. Allebei erg borstharig volk niet? Geniet maar lekker van de Griekse zon, zaziki, suzuki en tjompipiki.
X -
05 September 2005 - 17:43
Peter En Lenie:
hoi
hier is het weer nog steeds zomers en dat duurt nog tot minimaal zaterdag
masja, ronny en stijn zijn inmiddels weer veilig terug en hebben het erg fijn gehad. nu gaan ze zich weer bezig houden met de toch wel vervelende realiteit; kijken of masja vroeger dan november voor onderzoek etc in aanmerking kan komen(misschien in leuven)
a.s. donderdag vertrekken nicky en jacob naar bali en lombok voor 16 dagen en tijdens die reis hebben wij een loge in de vorm van een kwetterende, maar wel zeer tamme parkiet.
groetjes
peter en lenie -
05 September 2005 - 18:21
Noor:
heel veel liefs... ik heb net een bericht bij jullie vorige bestemming zitten typen, maar jullie gaan als een haasje. Na Griekenland Nijmegen? Of willen jullie het daar nog niet over hebben??? Voor nu: geniet dubbel en dwars!
liefs van Noor -
10 September 2005 - 14:07
Devika:
hee ruud en loes!
hoe is het met jullie? kei leuk om al die dingetjes te lezen!! heb ik weer wat leuks te doen op mijn vrije daghierinfrankrijk!!
ik mag gelukkig weer bijna naar huis want ik heb het nu wel gezien hier hahaals ikthuis ben kom ik nog es op de site kijken!!
doei doei dikke kussss!!! -
10 September 2005 - 14:37
Sander:
hey ruud en loes...ik ben blij dat het goed gaat met jullie en de clio..Hier in Nijmegen is het gewone het zelfde pakkie an dus blijf nog maar even weg en geniet en als jullie terug komen regel ik wel werk voor jullie!!
lieve groet
sander -
12 September 2005 - 20:21
Gijs:
Ha Loes en Ruud. Ik volg ook nog steeds jullie reis en 't klinkt allemaal errug goed. Ook van Ireen de groeten uit Den Bosch -
17 September 2005 - 02:58
Ching:
Hey schatjes!!!
Goeie info over Ozon...ik hoor dit lied nog steeds in de Shanghainezen kroegen...kan ik nu tenminste zeggen waar ze vandaan komen..;) Geniet van Griekenland en deze fantastische reis!! KUS!!! -
19 September 2005 - 12:20
Ellen Petit:
Hallo wereldreizigers! Hoorde van jullie mam dat jullie ook zo'n ontzettende site in het leven geroepen hebben, dus maar even een reactie. Heb tot nu toe alleen nog maar de foto's bekeken, maar ik moet zeggen, ziet er heel goed uit! Heel veel plezier nog en ik ga snel ook de verhalen lezen...;) -
20 September 2005 - 07:16
Ron:
Hoooooooooooi,
inderdaad WE gaan naar het WK, hoihoihoi. Terwijl jullie van een mooi Grieks zonnetje genieten, zit ik op het schooltje te ploeteren. Tijd voor vakantie dus. Heb het idee dat ik met mijn reacties op jullie belevenissen een beetje achterloop, maar dat zal wel de ouderdom zijn.Had graag ingetaked voor een draculapoppetje maar goed een fles Ouzo mag natuurlijk ook haha. Geniet van al het moois in het land met de oudste democratie, dan ga ik weer kindertjes vermaken in mijn klasje,
Big hug,
Ron